Vattenrening
Effektiva och tillförlitliga vatten- och avloppssystem har varit en stor utmaning för svenska kommuner och myndigheter sedan flera decennier. Högpresterande och kostnadseffektiva reningsverk och ledningsnät frigör kontinuerligt de svenska vattendragen från skadliga utsläpp. Vatten- och avloppsindustrin i Sverige har ett gott internationellt rykte och konkurrerar framgångsrikt på den internationella marknaden.
På IEA ägnas vår forskning åt automation och styrning av stadsvattensystem, och vi betonar drift snarare än design. Inom drift beaktas ett brett fält av tidsramar, hela vägen från minuter till år, och dynamiska egenskaper snarare än statiska är väsentliga. Operativt beteende blir följaktligen en del av livscykelanalysen. En av funktionerna är styrning av enskilda processer. En annan – en allt viktigare sådan – är samspelet mellan enskilda processer, anläggningar och system. Denna aspekt av samordnad drift och styrning är en nyckelteknologi om dagens system ska omvandlas till hållbara.
Automation och styrning kan betraktas som en del av det stora området för systemanalys. Varje stadsvattensystem, traditionellt eller framtida system, kommer nästan säkert att kännetecknas av ständigt föränderliga driftsförhållanden. Detta har att göra med påverkan från användarna av systemet. Automation och styrning kommer att hantera exakt denna påverkan. De operativa aspekterna kommer att bli allt viktigare, eftersom de kommer att påverka inte bara kostnaderna för energi, transporter, kemikalier och andra förbrukningsvaror, utan även miljöpåverkan av de ständigt föränderliga förhållandena. Nyckelord: avloppsvattenrening, modellering, simulering, sedimentering, rötning, växthusgaser